Szukasz sposobu, by lepiej wykorzystać analizę sensoryczną w swojej firmie?
W Ergo Square przygotowaliśmy 3 NOWE SZKOLENIA, które pomogą Ci:
- projektować i doskonalić produkty na podstawie danych sensorycznych i badań konsumenckich,
- zrozumieć statystyczne podstawy interpretacji wyników,
- zorganizować skutecznie pracę Zespołu Sensorycznego i zweryfikować jego wrażliwość.
Z dumą przedstawiamy Ergo Experience – nową inicjatywę Ergo Square, która przenosi integrację zespołów na zupełnie inny poziom!
Tworzymy pakiety integracyjne dla firm, które wspierają: komunikację, rozwój zespołu, wrażliwość sensoryczną, a przy tym dają dużo dobrej energii i radości ze wspólnego działania!
🔬 Analiza sensoryczna to kluczowe narzędzie oceny jakości produktów spożywczych. Dzięki niej możemy obiektywnie określić smak, zapach, teksturę czy wygląd produktów. Jednak nawet najlepiej zaplanowany test może dać zafałszowane wyniki, jeśli nie uwzględnimy wpływu błędów poznawczych i metodologicznych.
W tej serii omówimy najczęstsze błędy, które mogą wpływać na wyniki analiz sensorycznych – dzisiaj pierwsza część serii.
Ergo Square właśnie dołączyło do grona organizacji edukacyjnych spełniających wymagania normy ISO 21001:2018! 📜
🎯 Plan szkoleń Ergo Square na 2025 rok! 🎯
Z radością przedstawiamy harmonogram szkoleń na nadchodzący rok! Jeśli interesujesz się analizą sensoryczną i chcesz rozwinąć swoje kompetencje, nasze warsztaty są dla Ciebie! 💡
Z przyjemnością informujemy, że już niedługo opublikujemy harmonogram szkoleń z analizy sensorycznej na rok 2025! 📅 Jeśli interesują Cię profesjonalne szkolenia w tym zakresie, mamy dla Ciebie świetne wiadomości – w nadchodzącym roku nie zabraknie naszych flagowych kursów:
Rada Europy poparła wniosek Komisji Europejskiej o przedłużenie terminu wdrożenia przepisów EUDR dotyczących przeciwdziałania wylesianiu 🌳. Co dalej?
Dołączenie nowego pracownika do zespołu to nie tylko okazja do świeżego spojrzenia, ale także odpowiedzialność za utrzymanie najwyższych standardów jakości. Dowiedz się jak im sprostać.
Piątek, piąteczek! 🎉 A my właśnie rozpoczynamy kolejne szkolenie z analizy sensorycznej, tym razem w siedzibie naszego klienta. 🏢 To zawsze niesamowita przyjemność móc dzielić się wiedzą i doświadczeniem, zwłaszcza gdy możemy dostosować szkolenie do indywidualnych potrzeb uczestników. 😊
Zespół ds. Suplementów Diety opublikował aż 2 nowe uchwały!
Zmiany dotyczą rekomendowanej dawki witaminy B6 oraz stosowania surowca roślinnego Glistnika jaskółcze ziele.
Masz plany na 22-23 października? Teraz już masz! Dołącz do naszego szkolenia "Analiza Sensoryczna: Lider Panelu Sensorycznego" w malowniczym Zakopanem i zainwestuj w swój rozwój zawodowy.
Czy pamiętasz, że do 25 września powinieneś ukończyć wdrażanie procedury ochrony sygnalistów w swojej firmie?
USTAWA z dnia 14 czerwca 2024 r. o ochronie sygnalistów reguluje m.in. warunki objęcia ochroną sygnalistów zgłaszających lub ujawniających publicznie informacje o naruszeniach prawa.
Wrzesień to moment, kiedy dzieci wracają do szkoły, ale czy my, dorośli, nie powinniśmy też pomyśleć o swoim rozwoju?
Koniec lata, a my mamy dzisiaj wyjątkową możliwość pracować w otoczeniu natury🌳☀️, zastanawiając się nad produktami na nadchodzące szkolenia warsztatowe. Takie chwile pozwalają na świeże spojrzenie i nowe inspiracje. 🌾
Kto jest ciekawy, jakie produkty wpadną na najbliższe szkolenia? 🍎🍇🍫🥖🧀🍓
#SzkolenieAnalizaSensoryczna #Warsztaty #Inspiracja #ErgoSquare
20 sierpnia 2024 roku weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217).
Inwestycja w rozwój pracowników to inwestycja w sukces Twojej firmy. Oto pięć powodów, dlaczego warto wysłać swoich pracowników na nasze szkolenie Analiza Sensoryczna: Lider Panelu Sensorycznego:
Czy wiesz, że od 01 października nowa wersja standardu IFS PACsecure v3 stanie się obowiązkowa?
Czytaj więcej
🔍 Czy pracujesz w Dziale Jakości, R&D, Produkcji, Marketingu, czy sprzedaży? Niezależnie od Twojego stanowiska, nasze szkolenie z analizy sensorycznej dostarczy Ci umiejętności, które są niezbędne w różnych sektorach branży spożywczej.
Nowe wiadomości!
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował właśnie swoje sprawozdanie za 2023 rok.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Celebrujemy Dzień Bez Telefonu Komórkowego!
Z okazji Dnia Bez Telefonu Komórkowego zachęcamy do oderwania się od ekranów i zanurzenia się w świat zmysłów!
🔹 Dlaczego warto?
Przypominamy o szkoleniu z analizy sensorycznej w Zakopanem.
📆 Kiedy? 22-23 października
📍 Gdzie? Zakopane
Dołącz do nas na dwudniowym szkoleniu "Analiza Sensoryczna: Lider Panelu Sensorycznego", które pozwoli Ci zgłębić tajniki oceny sensorycznej produktów.
7 lipca świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady!
Czekolada to nie tylko pyszny przysmak, ale także produkt podlegający wymaganiom prawnym!
Czy wiesz, że czekolada musi spełniać określone normy dotyczące zawartości masy kakaowej?
Rozwijaj swoje umiejętności z naszym szkoleniem z analizy sensorycznej! Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak prawidłowo przeprowadzić ocenę sensoryczną produktów zgodnie z normami? Nie jesteś sam! Wielu profesjonalistów z branży spożywczej stara się zrozumieć i zastosować te metody w swojej pracy.
IJHARS opublikował wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej przypraw i ziół. Kontrola miała miejsce w I kwartale 2024 i objęła przyprawy paczkowane jednoskładnikowe oraz przyprawy wieloskładnikowe. Przeprowadzono ją w 94 sklepach, a nieprawidłowości stwierdzono w 22 placówkach (23,4% skontrolowanych).
Nowe Rozporządzenie - czy to tylko niewielkie korekty?
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1756 z dnia 25 czerwca 2024 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) 2023/915 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności wchodzi w życie 16.07.2024.
Czy wiesz, że podczas naszych szkoleń masz nie tylko możliwość zgłębienia teorii, ale również uczestniczenia w testach wrażliwości sensorycznej? Dzięki temu sprawdzisz siebie jako członka panelu sensorycznego oraz doświadczysz, jak subtelnymi różnicami w percepcji produktów zajmuje się analiza sensoryczna.
📢 SZKOLENIA ANALIZA SENSORYCZNA
"Lider Panelu Sensorycznego" już 22-23 października!
Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym szkoleniu, które jest kluczowe dla każdego specjalisty w dziedzinie analizy sensorycznej. Szczególnie polecamy je osobom, które chcą objąć role liderów panelu sensorycznego.
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak powstają innowacyjne produkty spożywcze, które zachwycają swoim smakiem?
Za tym procesem często stoi nauka znana jako Food Pairing, czyli metoda dobierania składników na podstawie ich profilów smakowych
W końcu możemy podzielić się z Wami szczegółowym programem naszego wydarzenia, które odbędzie się 22-23 października 2024 w Zakopanem. Oto co przygotowaliśmy, aby wzmocnić Wasze umiejętności w analizie sensorycznej:
Kochani! Mamy już potwierdzony jesienny termin szkolenia z analizy sensorycznej.
Zapraszamy na intensywne dwudniowe szkolenie! To unikalna okazja, aby zdobyć lub pogłębić swoją wiedzę w zakresie oceny sensorycznej produktów spożywczych.
W Ergo Square wiemy, że bezpieczeństwo żywności zaczyna się od higieny rąk. W Światowy Dzień Higieny Rąk, przypominamy o fundamentalnej roli, jaką pełnią czyste ręce w procesie produkcyjnym i przygotowaniu żywności.
Majówka w pełni!
Majówka to idealny czas, aby zatrzymać się na moment i cieszyć się chwilą relaksu, jednocześnie rozwijając nowe umiejętności.
Dla tych, którzy planują aktywnie spędzić ten czas, mamy małe wyzwanie:
12 kwietnia IFS opublikował nową wersję wytycznych dotyczących wdrażania, utrzymania i rozwoju planu przeciwdziałania oszustwom produktowym.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
To wyjątkowa okazja, aby docenić kreatywność naszych Klientów, którzy każdego dnia przyczyniają się do rewolucjonizowania branży spożywczej! 🌟.
Czy wiesz, że z nami możesz dostosować tematykę szkolenia do specyfiki Twojej branży?
KOLEJNE zmiany w prawie żywnościowym!
W kwietniu zostało ogłoszonych KILKA ROZPORZĄDZEŃ, które wniosą zmiany w Rozporządzeniu 2023/915 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności.
A to jeszcze nie koniec zmian - > Czytaj dalej
Czy już słyszeliście o nadchodzącym szkoleniu z analizy sensorycznej, które organizujemy? Jeśli nie, to doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej i dołączyć do nas! A jeśli tak, to przypominamy, że to już ostatnia szansa, aby zapewnić sobie miejsce na tym wyjątkowym wydarzeniu.
05.04.2024 r. weszło w życie nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U. z 2024 r., poz. 420).
Analiza sensoryczna – czy to na pewno takie trudne? – kolejna część artykułu autorstwa eksperta Ergo Square
W najnowszym numerze "Przemyśle Spożywczym" ukazała się właśnie kolejny artykuł z cyklu "Analiza sensoryczna – czy to na pewno takie trudne?. Artykuł odsłania złożoność i precyzję stojącą za metodami opisowymi, a nasze Szkolenia z Analizy Sensorycznej oferują praktyczne doświadczenie i umiejętności niezbędne do zastosowania tych metod w praktyce.
NOWE ROZPORZĄDZENIE dotyczące substancji wzbogacających
Czy wiesz, że 20 marca 2024 zostało opublikowane nowe rozporządzenie dotyczące substancji wzbogacających?
Rozporządzenie wejdzie w życie 05.04.2024. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej koniecznie czytaj dalej.
To już! Wiosna – czas odnowy i świeżości, który w Ergo Square witamy z otwartymi ramionami.
To idealny czas, by zainspirować się naturą i zacząć realizować nowe projekty, zarówno osobiste, jak i zawodowe. Wiosna przynosi ze sobą odświeżenie i nową energię, które możemy wykorzystać do wprowadzenia pozytywnych zmian w naszym życiu i pracy.
Z wielką ekscytacją informujemy, że intensywnie rozbudowujemy naszą ofertę szkoleń otwartych, specjalizując się w analizie sensorycznej oraz rozwoju produktów spożywczych. Już wkrótce ujawnimy terminarz szkoleń na cały ten rok, które obejmą różnorodne zakresy tematyczne - od podstaw analizy sensorycznej, przez testy wrażliwości sensorycznej, aż po zaawansowane szkolenia i warsztaty dla liderów paneli sensorycznych. --------->
W drugiej części naszego cyklu artykułów dotyczących analizy sensorycznej zagłębiamy się w kluczowe aspekty projektowania pracowni sensorycznej. Z artykułu dowiesz się jak odpowiednie warunki przeprowadzania analiz oraz właściwe przygotowanie próbek mogą znacząco wpłynąć na precyzję ocen sensorycznych.
Czy kobiety rzeczywiście mają wyższą wrażliwość sensoryczną?
Dzisiaj, w Dniu Kobiet, przychodzimy do Was z ciekawym tematem: Czy płeć wpływa na wrażliwość sensoryczną?
Badania sugerują, że istnieje tendencja między wrażliwością sensoryczną a płcią...
Czy znasz te pojęcia: adaptacja sensoryczna, pamięć sensoryczna, próg rozpoznania, próg różnicy?
Rozpoczynając przygodę z analizą sensoryczną, kluczowe jest zrozumienie jej podstawowych pojęć oraz metod oceny.
Skorzystaj z 10% zniżki na nasze nadchodzące szkolenie z Analizy Sensorycznej!
Zarezerwuj swoje miejsce przed 05.03.2024, żeby otrzymać specjalny rabat.
Warsztaty skierowane są do wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności w ocenie sensorycznej i stosować je w praktyce.
Szkolenie obejmuje część teoretyczną dotyczącą analizy sensorycznej, a także testy wrażliwości sensorycznej.
Tematyka oferowanych przez nas szkoleń w zakresie analizy sensorycznej obejmuje następujące zagadnienia:
• Zastosowanie analizy sensorycznej w ocenie jakości i rozwoju produktów spożywczych.
• Testy oceny wrażliwości sensorycznej kandydatów na członków zespołu oceniającego.
• Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w badaniach konsumenckich.
• Lider panelu sensorycznego - Zarządzanie i efektywna organizacja pracy panelu sensorycznego oraz laboratorium badawczego.
• Innowacje w żywności: od projektowania do wprowadzania nowych produktów na rynek.
W dobie rosnącej konkurencji na rynku oraz coraz wyższych wymagań konsumentów, umiejętność precyzyjnej oceny jakości produktów za pomocą zmysłów jest nieoceniona. Takie szkolenia nie tylko podnoszą kompetencje pracowników, ale również przynoszą bezpośrednie korzyści dla firmy.
05.10.2023 roku opublikowana została nowa wersja normy ISO 8586: Analiza sensoryczna - Wybór i szkolenie oceniających sensorycznie.
Nowy termin Szkolenia z Analizy Sensorycznej!
"Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych"
Termin: 14-15 maja 2024
Lokalizacja: Zakopane
Zadaniem badań konsumenckich jest zweryfikowanie spontanicznej reakcji konsumenta w stosunku do kupowanego i spożywanego produktu. Producenci zastanawiają się, dlaczego pomimo obiektywnej wyższości jednego produktu nad drugim, wręcz wbrew logice, konsumenci wybierają niekiedy produkt mniej atrakcyjny
Aktualne trendy w rolnictwie poza zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości produkowanej żywności uwzględniają aspekty zrównoważonego rozwoju, a co za tym idzie prowadzenie produkcji rolniczej biorąc pod uwagę dbałość o utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby.