Aktualne trendy w rolnictwie poza zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości produkowanej żywności uwzględniają aspekty zrównoważonego rozwoju, a co za tym idzie prowadzenie produkcji rolniczej biorąc pod uwagę dbałość o utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby. Podstawową zasadą jest nie szkodzić środowisku naturalnemu, poprzez poprawę i utrzymanie parametrów fizyko-chemicznych gleby z uwzględnieniem ujemnego śladu węglowego.
Celem rolnictwa regeneratywnego jest oszczędne gospodarowanie energią poprzez ograniczenie nakładów związanych z wykonywanymi zabiegami agrotechnicznymi oraz stosowaniem środków ochrony roślin i nawozów. Prowadzone działania mają również na celu ochronę gleby, wody i powietrza przed skażeniami oraz zwiększenie bioróżnorodności ekosystemów.
Praktyczne zalecenie dotyczące rolnictwa regeneratywnego obejmują między innymi prowadzenie produkcji rolniczej z zastosowanie uprawy bezorkowej, stosowanie nawożenia organicznego, połączenie upraw rolniczych z produkcją zwierzęcą oraz zachowanie dobrostanu zwierząt.