ErgoSquare Zbigniew Oczadły

ul. Krzywa 39, 43-430 Skoczów
NIP 5481394209, REGON 072815387

tel. +48 501 227 428
e-mail: info@ergosquare.pl

ErgoSquare

NOWE ROZPORZĄDZENIE

NOWE ROZPORZĄDZENIE dotyczące substancji wzbogacających


Czy wiesz, że 20 marca 2024 zostało opublikowane nowe rozporządzenie dotyczące substancji wzbogacających?


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U. z 2024 r., poz. 420). 


Treść Rozporządzenia znajdziesz tutaj: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240000420


Co zawiera Rozporządzenie?

  • Definicja minimalnej i maksymalnej zawartości witamin i składników mineralnych w żywności,
  • Środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy i składniki mineralne,
  • Wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych. Wykaz obejmuje m.in. chlorowodorek johimbiny, DMAA, pieprz metystynowy oraz inne.

Data Wejścia w Życie: 

Rozporządzenie wchodzi w życie 05.04.2024 r.


Rozporządzenie Tracące Moc:

 Z dniem wejścia w życie nowego rozporządzenia, traci moc wcześniejsze rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. poz. 1184).


Dla kogo istotna jest ta zmiana?

To ważna zmiana dla każdego, kto zajmuje się projektowaniem i produkcją żywności. Szczególnie istotne jest ono dla:

  • Technologów i osób zajmujących się projektowaniem produktów spożywczych, którzy muszą ocenić składniki w swoich projektach, aby zapewnić zgodność z nowymi wymaganiami,
  • Działów badań i rozwoju, którzy poszukują sposobów na wzbogacenie żywności w witaminy i składniki mineralne,
  • Specjalistów ds. zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, którzy są odpowiedzialni za przestrzeganie przepisów i norm w każdym etapie produkcji i dystrybucji.

Jak Ergo Square Może Wspierać Twoją Firmę?

Oferujemy wiedzę w zakresie projektowania i rozwoju produktów, a także analizy sensorycznej. Nasze szkolenia obejmują nie tylko kluczowe aspekty prawne, ale skupiają się na kreatywnym procesie projektowania, z naciskiem na tworzenie bezpiecznych i przyciągających uwagę produktów, które spełnią oczekiwania nowoczesnych konsumentów. Zapraszamy do współpracy z Ergo Square. 


Razem możemy stworzyć przyszłość żywności -  bezpieczną i innowacyjną.


Szkolenia Analiza Sensoryczna - Szkolenia z Analizy Sensorycznej - Szkolenia Projektowanie - Projektowanie Nowych Wyrobów - Lider Panelu Sensorycznego - Badania Konsumenckie

ErgoSquare Zbigniew Oczadły

ul. Krzywa 39, 43-430 Skoczów
NIP 5481394209, REGON 072815387

tel. +48 501 227 428
e-mail: info@ergosquare.pl

© 2021 Copyright by Ergo Square. All rights reserved | Projekt i wykonanie

pear interactive