20 sierpnia 2024 roku weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217). 📜
Produkt określony nazwą "nalewka":
🔸musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego 🥃
🔸nie może zawierać środków aromatyzujących i barwiących 🚫
🔸musi zostać macerowany lub poddany podobnemu przetwarzaniu przez co najmniej 15 dni 🕒 i skutkiem tej maceracji lub tego przetwarzania jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika 🍒
🔸nie można do niego dodać moszczów owocowych, soków owocowych i zagęszczonych soków owocowych lub wyrobów winiarskich 🍷🚫
"Nalewki" wprowadzone do obrotu przed 20 sierpnia, które nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów. 🛒
Kolejną istotną zmianą jest wprowadzenie obowiązku podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. 🍽️
Pełen tekst rozporządzenia oraz szczegóły dotyczące wymagań dla gastronomii znajdziecie tutaj.