W kwietniu zostało ogłoszonych KILKA ROZPORZĄDZEŃ, które wniosą zmiany w Rozporządzeniu 2023/915 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności.
A to jeszcze nie koniec zmian!
Poniżej znajdziesz przegląd najnowszych rozporządzeń, które wprowadzają zmiany dotykające naprawdę szerokiego sektora spożywczego - od przetwórstwa zbóż, przez branżę piekarniczą, produkcję pierwotną aż po producentów preparatów do początkowego żywienia niemowląt.
Nie przegap! Niektóre z nowych regulacji wchodzą w życie już niedługo - upewnij się, że jesteś w pełni przygotowany na nadchodzące zmiany.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1002 z dnia 4 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
Wchodzi w życie: 25.04.2024
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1038 z dnia 9 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów toksyn T-2 i HT-2 w żywności
Stosuje się: 1.07.2024
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1003 z dnia 4 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci i preparatach do żywienia małych dzieci
Stosuje się od: 01.01.2025
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1022 z dnia 8 kwietnia 2024 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów deoksyniwalenolu w żywności
Stosuje się od: 01.07.2024
Pamiętaj, że śledzenie zmian w przepisach prawa jest niezbędne przy projektowaniu nowych produktów spożywczych i zapewnieniu zgodności z obowiązującymi standardami. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na procesy produkcyjne, co jest kluczowe przy wprowadzaniu nowych produktów na rynek.
Chcesz pogłębić swoją wiedzę i dowiedzieć się więcej o projektowaniu nowych wyrobów spożywczych zgodnie z najnowszymi regulacjami? Sprawdź nasze szkolenia! Są one idealnym miejscem, by zrozumieć te procesy i dostosować swoje działania do aktualnych wymogów prawnych.
Bądź na bieżąco i śledź nasz profil, aby nie przegapić najnowszych informacji i ofert szkoleniowych, które mogą wesprzeć rozwój Twojej kariery oraz biznesu w branży spożywczej.
#prawożywnościowe #szkolenia #projektowanie #szkolenieprojektowanie #szkolenieanalizasensoryczna
© 2021 Copyright by Ergo Square. All rights reserved | Projekt i wykonanie