📢 Czekolada to nie tylko pyszny przysmak, ale także produkt podlegający wymaganiom prawnym!
🔹 Czy wiesz, że czekolada musi spełniać określone normy dotyczące zawartości masy kakaowej?
Wymagania dla wyrobów czekoladowych w zakresie ich jakości handlowej zostały zdefiniowane w Dyrektywie 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnoszącej się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
W Polsce wymagania dyrektywy implementowane są przez: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych.
Zgodnie z charakterystyką:
🔹Czekolada – jest wyrobem otrzymywanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 18% masła kakaowego i nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.
🔹W sprzedaży znajdziemy czekolady, które zawierają tylko minimalną ilość masy kakaowej, ale także takie, które zawierają 50%, 70%, a nawet 90% masy kakaowej.
A Międzynarodowy Dzień Czekolady będziemy obchodzić cały tydzień ;)
Smacznego! 🍫❤️
#Czekolada #FoodLaw #BranżaSpożywcza #AnalizaSensoryczna