Nowe Rozporządzenie - czy to tylko niewielkie korekty?
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1756 z dnia 25 czerwca 2024 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) 2023/915 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności wchodzi w życie 16.07.2024.
Rozporządzenie wprowadza przede wszystkim uszczegółowienie i doprecyzowanie niektórych wymagań, ale także wprowadza zmiany w grupach produktów, dla których dany limit ma zastosowanie:
Przykład zmian:
Mikotoksyny pozycja dotycząca toksyn T-2 i HT-2 pkt 1.9.5
🔹 Brzmienie: "Wyroby piekarnicze zawierające co najmniej 90 % produktów mielenia owsa Z wyjątkiem produktów z ryżu. W tym małe wyroby piekarnicze."
🔹 Nowe brzmienie: "Wyroby piekarnicze zawierające co najmniej 75 % produktów mielenia owsa. W tym małe wyroby piekarnicze."
🔍 Sprawdź konieczne, czy któreś ze zmian i uszczegółowień dotyczą Twoich produktów.
Co to oznacza dla Ciebie? 💼
- Sprawdź, czy zmiany dotyczą Twoich produktów!
- Zwróć się z prośbą do dostawców o przedstawienie wyników badań potwierdzających spełnienie wymagań
- Zbadaj swoje produkty i uwzględnij monitorowanie w harmonogramach badań