ErgoSquare

Zastosowanie metod analizy sensorycznej oraz statystyczna interpretacja wyników

Twoje decyzje są tak dobre, jak dane, na których je opierasz. To szkolenie pokaże Ci, jak dzięki metodom analizy sensorycznej i właściwej interpretacji wyników zdobywać rzetelną wiedzę o produktach i wykorzystywać ją w rozwoju oraz kontroli jakości. Krótko mówiąc – mniej domysłów, więcej trafnych decyzji.

CEL SZKOLENIA

Szkolenie koncentruje się na doborze odpowiednich metod analizy sensorycznej i interpretacji wyników z zastosowaniem narzędzi statystycznych.

Jego celem jest przekazanie uczestnikom wiedzy umożliwiającej prowadzenie wiarygodnych i powtarzalnych ocen sensorycznych, a także właściwą analizę danych ilościowych i jakościowych.

Analiza sensoryczna wymaga nie tylko znajomości metod oceny, ale również umiejętności ich właściwego doboru i interpretacji danych. Skuteczność oceny sensorycznej zależy od zastosowania odpowiednich metod badawczych i rzetelnej analizy wyników, zgodnie z zasadami analizy statystycznej. Szkolenie obejmuje przegląd kluczowych metod stosowanych w badaniach sensorycznych (metody różnicowe, metody skalowania, metody analizy opisowej), zasady doboru metody do zidentyfikowanej potrzeby badawczej oraz naukę praktycznego podejścia do statystycznej interpretacji wyników. Uczestnicy poznają sposoby planowania testów, unikania błędów interpretacyjnych i wykorzystywania danych do podejmowania decyzji technologicznych i jakościowych.

PROGRAM SZKOLENIA

1. Podstawy analizy sensorycznej.

2. Przegląd podstawowych metod analizy sensorycznej:

  • metody dyskryminacyjne (progowe i wykrywania różnic)
  • metody ilościowego określania ocenianej cechy jakościowej - skalowanie
  • metody opisowe określania jakościowo-ilościowego wielu cech – profilowanie
  • metody dynamicznego pomiaru intensywności wrażeń

3. Planowanie testów sensorycznych i dobór metod (zasady dobrej praktyki w analizie sensorycznej)

4. Wprowadzenie do statystycznej analizy danych  – testy parametryczne i nieparametryczne i ich zastosowanie  w ocenie wyników analizy sensorycznej.

5. Interpretacja wyników i analiza błędów.

W czasie szkolenia zaprezentowane zostaną praktyczne przykłady zrealizowanych testów sensorycznych wraz z ich analizą statystyczną.

NAJBLIŻSZY TERMIN

·      12.12.2025 Szkolenie on-line


CENA

·      490 zł (+23% VAT)


CENA ZAWIERA

·      Udział w szkoleniu (6 godzin 09:00-15:00)

·      Materiały szkoleniowe

·      Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu

·      Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim

SKIEROWANE DO

  • Liderów panelu sensorycznego
  • Członków zespołów sensorycznych i osób wykonujących testy sensoryczne,
  • Specjalistów ds. jakości i rozwoju produktów,
  • Technologów żywności,
  • Pracowników laboratoriów zakładowych prowadzących ocenę sensoryczną,
  • Osób odpowiedzialnych za analizę i raportowanie wyników sensorycznych w organizacji.

Masz pytania?

Nasz koordynator
chętnie na nie odpowie!

Napisz do nas

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe

© 2021 Copyright by Ergo Square. All rights reserved | Projekt i wykonanie

pear interactive