ErgoSquare

Analiza sensoryczna - WARSZTATY

Szkolenie ma na celu nie tylko przekazanie teoretycznych podstaw analizy sensorycznej, ale przede wszystkim rozwijanie umiejętności praktycznych, które są niezbędne do efektywnego przeprowadzania analiz sensorycznych w warunkach przedsiębiorstwa. Szkolenie zostało zaprojektowane, aby uczestnicy mogli samodzielnie planować i realizować procedury badawcze, co jest kluczowe dla zapewnienia jakości i spójności produktów na rynku.

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania metod analizy sensorycznej.

Wiedza i umiejętności zdobyte w czasie szkolenia pozwolą na samodzielne przygotowania procedur badawczych, organizację panelu sensorycznego oraz prowadzenie badań. Zapewni to dostarczanie na rynek powtarzalnego produktu zgodnego z wymaganiami i oczekiwaniami klientów.

PROGRAM SZKOLENIA

ANALIZA SENSORYCZNA - CZĘŚĆ TEORETYCZNA

  1. Podstawy analizy sensorycznej, definicje i terminologia.
  2. Zespół oceniający (wybór i szkolenie kandydatów).
  3. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych.
  4. Metody analizy sensorycznej:
    metody określania wartości progowych, metody skalowania, metody różnicowe, metody sensorycznej analizy opisowej.
  5. Typowe błędy w analizie sensorycznej.

WARSZTATY ANALIZA SENSORYCZNA - CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

  1. Weryfikacja wrażliwości sensorycznej uczestników zgodnie z wymaganiami normy PN-ISO 8586:2023
    - test odczuwania smaku,
    - test rozpoznawania zapachu,
    - test rozpoznawania barw oraz ich intensywności,
    - test oceny tekstury,
    - test umiejętności opisowych,
  2. Analiza sensoryczna - ćwiczenia
    - detekcja bodźca,
    - różnicowanie poziomów intensywności bodźca,
    - rozwijanie zdolności do opisywania, opracowanie wyróżników sensorycznych (deskryptorów) dla wybranej grupy produktów spożywczych

SZKOLENIE DEDYKOWANE DLA

  • Osób odpowiedzialnych za prowadzenie analiz sensorycznych w przedsiębiorstwie
  • Pracowników R&D zajmujących się projektowaniem, doskonaleniem i rozwojem produktów
  • Pracowników laboratorium zakładowego i działu jakości
  • Pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych
  • Pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktów

Masz pytania?

Nasz koordynator
chętnie na nie odpowie!

Napisz do nas

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe

© 2021 Copyright by Ergo Square. All rights reserved | Projekt i wykonanie

pear interactive